Povestea Cafelei Marghiloman

Daca in ceea ce priveste soiurile de cafea, batalia pentru suprematie se da intre Kopi Luwak sau „cafeaua milionarilor“ si Black Ivory, (care poate fi gustata doar in cateva hoteluri de 5 stele) , in ceea ce priveste prepararea, fiecare tara se mandreste cu specialitatea sau reteta proprie. Cafeaua se prepara astazi scurta, lunga, espresso, la ibric, cu lapte, cu frisca, “imbunatatita” cu rom sau coniac.

In Italia, inventatorul Luigi De Ponti a patentat celebrul “Moka Express”, denumit uzual “caffettiera” sau “macchinetta”, un recipient partitionat in trei compartimente: pentru apa, pentru cafeaua macinata si pentru colectarea cafelei preparate. Caffettiera produce licoarea cu aroma italiana prin trecerea peste cafeaua macinata a aburului obtinut din apa care fierbe sub presiune.

Francezii sunt specialisti in cafeaua obtinuta prin imersiune. “Presa franceza” este compusa dintr-un pahar de sticla sau metal si un piston-plasa care separa zatul de apa fierbinte.

Norvegienii pregatesc cafeaua in aer liber, intr-un recipient pus deasupra focului de lemne. Astfel, au transformat una dintre cele mai vechi traditii in prepararea cafelei – cafeaua turceasca – intr-un adevarat ritual al drumetiilor alpine.

Romania se mandreste cu renumita „marghilomana“, intrata in vocabularul uzual dupa Primul Razboi Mondial. Se spune ca Alexandru Marghiloman (1854-1925), om politic, jurist, lider conservator si unul dintre cei mai mari mosieri ai tarii, era un mare bautor de cafea. Intr-o zi, cand Marghiloman se afla la vanatoare, nefiind pregatit cu toate cele necesare, valetul a improvizat o cafea, punand coniac in loc de apa. Asa a fost “inventata” ceea ce urma sa devina celebra Cafea Marghiloman. Dupa Primul Razboi Mondial, la Capsa, aristocratii cei sofisticati cereau „un marghiloman“, „doua marghilomanuri“ sau „o marghilomana“. „Marghilomana“ este, de fapt, o cafea turceasca, fiarta cu rom sau coniac. Era servita dupa model oriental, in cesti foarte mici, fara toarta, cunoscute sub numele de „filigeana“. Cafeaua se fierbea in ibrice asezate pe nisip incalzit cu carbuni. Boierul Marghiloman adauga in filigeana inca un strop de rom Jamaica sau de coniac foarte fin. Astazi se cunosc mai multe feluri de a prepara marghilomana, din care nu trebuie sa lipseasca romul sau coniacul.

Reteta “marghilomanei”
Se pun la fiert, la foc mic, 100 ml de coniac sau rom si doua lingurite de zahar. Cand amestecul da in clocot, se adauga trei lingurite de cafea. Se ia ibricul de pe foc si se acopera. Se asteapta 2-3 minute, timp in care zatul se sedimenteaza. Licoarea ramasa la suprafata se toarna intr-o ceasca si se serveste fierbinte.